Thursday, April 22, 2010

Sperm festival : Tři dny těhotné hudbou

Pantha Du Prince


V pátek odstartuje již čtvrtý ročník festivalu mapujícího trendy současné hudby Sperm. Během tří dnů proběhnou nejen hudební koncerty a live-acty, ale i promítání filmů a audiovizuálních děl, výstava, workshopy a přednášky.

V pátek 23. dubna se industriální prostor Meet Factory otevře v 19:30 a proběhne REC – série projektů a live-actů, které soustřeďují nové projekty. Vystoupí SPAM – Karel Gott Prager neboli Vladimír 518, David Vrbík a Ondřej Anděra alias Sifon z WWW, dále anglický mistr hladké elektroniky Christian Vogel s projekcemi VJ Koloucha a také k filmu Orlíkovy ruce představí svůj unikátní hudební doprovod Floex a Líba.

Ve spolupráci s Bio Oko se také bude promítat film All Tomorrrow´s Parties, „do it yourself“ film zachycující kultovní ATP festival, který je hudebně vždy o krok napřed a krátké filmy Vincenta Moona. V pátek se také odkryje výstava pod kurátorskou taktovkou Jana Šrámka aka VJe Koloucha. Vystavovat budou především audiovizuální umělci nejmladší generace – Filip Cenek, Jiří Havlíček, Petr Kocourek, Filip Nerad, Pavel Ryška, Matěj Smetana, Jan Šíma, Jan Šrámek (VJ Kolouch), Vojtěch Vaněk.

Sobota začíná stejně jako pátek v půl osmé a v rámci bloku PLAY, který zkoumá nové možnosti sebeprezentace a performance elektronických hudebníků, vystoupí jedni z největších taháků festivalu – elektroeklektický showman Dan Deacon, který ignoruje pódium, stále zůstává malým klukem a dokáže strhnout davy a Pantha Du Prince – německý minimal techno producent, jehož loňská deska Black Noise se zkloňovala v mnoha hudebních magazínech. Dále zahraje Jakob Korn, odkojený na Kraftwerk a hrající melodický house, který zkoumá stále nové možnosti audiovizuálního živého projevu, Stanislav Abrahám a Michal Šeba neboli Data-Live, Stratasoul a Future Sound of Petržalka, kteří textově parodují future hip hop a hudebně Richarda Müllera či Karla Gotta.

V rámci bloku FFWD, který se odvážně pouští to horkých novinek a nastupujících změn na poli taneční elektronické hudby, se představí chráněnec labelu Planet Mu Boxcutter, Robot Koch feat. Grace, Owntempo showcase (ANS, Side9000, Subject Lost) a Forma.

Neděle se ponese v uvolněnějším, pomalejším duchu. Zahrají Why?, americká kytarová kapela, která se překlenula z hip hopového projektu směrem k písničkám. Bratr frontmana Why?, Josiah Wolf, bude se svým novým sólovým projektem jejich předskokanem. High Places neboli multiinstrumentalista Rob Barber a zpěvačka Mary Pearson u nás už hráli kdysi v Arše, kde představovali svůj experimentální, zasněný debut. Před několika týdny vydali druhé album High Places VS. Mankind, které je podle slov kapely o poznání chladnější.

V rámci vzdělávání účastníků je na neděli také připravena série workshopů a přednášek, zaměřená na tvorbu hudby, audiovizuálního umění a nového uměleckého obsahu, praktickou produkci a hudební podhoubí.

Sperm festival
23. – 25. 4. 2010
Meet Factory, Ke Sklárné 15, Praha 5

/vyšlo 18. 4. 2010 v DR/

No comments:

Post a Comment